Saturday, August 6, 2011

wang di dalam Quran dan Hadis

terdapat ramai orang Islam yang berfikiran sekular di zaman moden ini berpegang kuat dengan kepercayaan bahawa agama xsepatutnya tidak ada kena mengena langsung dengan ekonomi dan kehidupan berpolitik. mereka ini akan kebingungan untuk menerangkan ataupun memahami kejadian berikut dalam kehidupan Nabi Muhammad SAW.
Abu Said al khudri berkata bahawa Bilal membawa kepada Rasulullah sedikit buah tamar barni dan bila ditanya darimana dia memperolehi dia menjawab 'saya mempunyai sedikit buah tamar yang rendah mutunya jadi saya tukarkan dua Sa's darinya dengan sa' ( yang ini)' Rasulullah menjawa " ah ! inilah sebenarnya intipati riba, sebenarnya intipati riba! jangan berbuat demikian, tetapi bila engkau ingin membeli , jual buah tamar engkau itu dalam urusan jual beli yang berasingan dan dari pendapatan nya belilah apayang engkau kehendaki"
dari hadith tersebut dapat kiat pelajari nabi Muhammad SAW melarang pertukaran yang tidak sama banyak antara tamar dengan tamar. Baginda SAW mengisytiharkan bahawa pertukaran sebegitu merupakan intipati sebenar Riba.
bagaimanapun terdapat bukti yang pertukaran tidak sama antara unta dengan unta diizinkan

No comments:

Post a Comment